Invisible Voice (IV) és una plataforma que revela les estructures de poder i les pràctiques empresarials darrere dels llocs web amb els que interaccionem. IV busca aprofitar la nostra acció col·lectiva per provocar un canvi significatiu a través de l’empoderament de les dades.
IV actua com una finestra en l’anàlisi de l’ètica i les pràctiques empresarials dels llocs web. IV extreu dades de més de 36 conjunts de dades obertes i fiables, proporcionant als usuaris un tauler de puntuacions al voltant del biaix polític i de lobby, la sostenibilitat ambiental, la responsabilitat corporativa, qüestions de drets humans, estructures de propietat i interessos d’inversió. IV s’integra en els hàbits de navegació de l’usuari, oferint una comprensió dels llocs web que visita. IV permet a les usuàries alinear les seves activitats en línia amb els seus valors ètics, triant boicotejar o recolzar llocs web segons la seva ideologia. IV té com a objectiu reutilitzar les metodologies de publicitat en línia per a un impacte social significatiu en lloc del prioritzar el benefici econòmic, identificant comunitats localitzades al voltant de causes específiques i facilitant la participació, convertint les dades en acció.
Mark Farid va fer una xerrada TEDx el 2017 sobre els seus dos primers projectes Data Shadow” (2015) i “Poisonous Antidote” (2016). Farid va ser seleccionat per a la ‘New Frontier’ Fellowship de l’Institut Sundance a Utah, EUA (2016), pel seu projecte de realitat virtual en curs, “Seeing I”. “Seeing I” es va pilotar com a exposició individual al Festival d’Arts Digitals d’Ars Electronica (2019), i va ser seleccionada per a l’Intercanvi de Residència d’Artistes de Mitjans Europeus, com a part del Programa de Cultures Creatives de la Unió Europea (2020/21).
La xerrada serà en anglès, però gràcies al projecte AINA, comptarem amb subtítols en català. Per a les preguntes o el debat, anirem traduint les preguntes manualment.
Volem agrair a Hangar i a HacTe haver fet possible aquesta xerrada i al projecte Aina per les traduccions.
Mark Farid està desenvolupant una residència artística a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en el marc de S+T+ARTS in the city, projecte europeu dins la iniciativa STARTS – Science, Technology and Arts, en el que HacTe participa com a soci.
Mark Farid és artista, investigador i professor a la universitat de les arts de Londres. S'ha especialitzat en la intersecció entre el món virtual i el físic i l'efecte de les tecnologies tenen sobre les persones. La seva obra parteix de l'ètica hacker i aborda el tema de les polítiques de privacitat, les tecnologies de vigilància advocant per la protecció de dades i la privacitat, convertint-se en una crítica social, legal i política.