VI Congrés de Sobirania Tecnològica

Dissabte 2 de març de 2024
Hangar

Programa

10:15

10:45

Una intel·ligència artificial sobirana? Poden ser nostres els datasets, les màquines, i els models que s'utilitzen?

En aquesta xerrada explicarem alguns conceptes bàsics perquè tothom pugui entendre què és i fer-se una idea de com funciona la intel·ligència artificial. Això ens permetrà discutir sobre la sobirania i les dependències que es generen al voltant d’aquesta tecnologia així com reflexionar críticament sobre les promeses i els riscos del seu ús per a la participació i transformació social.

Apunts

11:40

Sala polivalent

12:10

Dades obertes per a mapes lliures. Què té OpenStreetMap i què caldria que tingués?

L’OpenStreetMap (OSM) és un projecte col·laboratiu per crear mapes de contingut lliure. En aquesta xerrada, es presentarà el projecte i els seus reptes, a més de dades sobre aquesta iniciativa (persones usuàries, elements cartografiats, etc.). Posteriorment, s’abordarà un debat sobre les dades no comercials: OSM ha resultat ser molt útil en oferir dades sobre l’accessibilitat dels espais, sobre la natura urbana o sobre la localització dels desfibril·ladors, que han permès desenvolupar posteriors investigacions. D’altra banda, però el projecte va començar amb l’objectiu de convertir-se en una alternativa oberta als serveis de Google, però alimenta, també, els motors de Overture Maps, una fundació que engloba Microsoft, Meta, TomTom i Amazon. En aquest context, també es discutirà el paper de les administracions públiques davant de les dades obertes (o no tan obertes).

Apunts

13:05

Eines digitals per a entitats o projectes: El problema de menystenir el manteniment

És molt difícil que un col·lectiu pugui desenvolupar la seva feina sense eines digitals, per compartir la informació necessària per desenvolupar el seu projecte. Per a molts projectes, però, és un problema utilitzar una infraestructura digital (el conjunt d’eines digitals) que no contradigui les seves idees: per desconeixement o per motius econòmics, utilitzen eines aparentment gratuïtes sense adonar-se que delegar el manteniment d’aquesta infraestructura implica establir una dependència amb les empreses i el seu model de negoci (capitalisme de vigilància) que hi ha al darrere.

Apunts

14:00

15:30

Dispositius mòbils lliures: Reptes i avanços 2024

Quines opcions té un consumidor avui dia de maquinari i programari lliure en un dispositiu mòbil? En aquesta xerrada, farem un repàs dels pros i contres de SO lliures que es poden instal·lar en dispositius Android (lineage, /e/, iodé, microG, CalyxOS, GrapheneOS), als linux phones, fairphones, etc., així com dels punts de venda dels dispositius lliures, etc. Proposarem una sèrie de consells de com trobar un equilibri entre seguretat, privadesa i comoditat i economia segons les necessitats de diferents usuaris. Taller a càrrec de Brian Russell de degoogled.es

Apunts

Sala Petita

Tot el que volies saber sobre els mòbils i els ordinadors i mai t'havies atrevit a preguntar

Durant el SobTec, membres del Hacklab Logout estaran en una saleta per resoldre dubtes, donar consells i arreglar m`aquines digitals que no funcionin bé. Pots portar el teu ordinador si tens problemes o vols instal·lar un sistema GNU/Linux, i el teu mòbil per netejar-lo de software preinstaŀlat que no vulguis.

Apunts

16:25

Projecte AINA: Recursos oberts digitals per la llengua catalana

El projecte AINA vol fomentar l’ús de la llengua catalana mitjançant el desenvolupament de les tecnologies del llenguatge, i la publicació d’aquests resultats amb llicències lliures. Específicament, desenvolupen models generatius de text, tecnologies de traducció automàtica i de la parla. També, proporcionen recursos oberts per tota la canonada (pipeline), és a dir, des dels corpus fins als models, incloent-hi el programari necessari per a entrenar-los i avaluar-los. Com que el seu objectiu és la promoció de l’ús d’aquestes tecnologies obertes, en aquesta presentació explicaran els seus resultats més destacats i donaran detalls de com fer servir els seus recursos publicats.

Apunts

17:20

17:50

Xerrada artística de Mark Farid i el seu nou projecte Invisible Voice

Invisible Voice (IV) és una plataforma que revela les estructures de poder i les pràctiques empresarials darrere dels llocs web amb els que interaccionem. IV busca aprofitar la nostra acció col·lectiva per provocar un canvi significatiu a través de l’empoderament de les dades.

Apunts

18:45

Programació en directe de música i visualitzacions. Programari lliure per una acció artística sobirana!

La Programació en directe (live coding) és una disciplina artística que combina elements de les arts escèniques i l’acció artística amb l’escriptura de codi, que genera sons, imatges o altres efectes. El públic veu no només el resultat de la programació, sinó també el codi mateix i com els artistes l’escriuen i el modifiquen.

Apunts