Logotip Grup Promotor Congrés Sobirania Tecnologica Dissabte 4 de març de 2017,
Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart"

04 DE MARÇ


10.00h a 10.30h

BENVINGUDA I PRESENTACIÓ DELS PADS DE TEIXIDORA.NET


Durant tot el congrés us animem a crear col·lectivament apunts de resum de totes les xerrades, que posteriorment seràn emmagatzemats a la wiki semàntica de Teixidora.net

10.30h a 11.30h

SOBIRANIA ECONÒMICA AMB FAIRCOOP I FAIRCOIN


Creant una alternativa integral als sistemes econòmics capitalistes

- en castellà - apunts - presentació - vídeo - buidatge a Teixidora -

11.30h a 12.30h

PRIVACITAT, SEGURETAT DIGITAL I CIBERFEMINISMES


L'augment de l'ús de les TIC per rastrejar, controlar, atacar i censurar les veus i opinions de les dones a Internet s'ha tornat endèmic. En aquesta xerrada es presentaran les experiències derivades del programa d'acció "Asegurando Libertades para la Mujer: Expresión, Privacidad e Inclusión Digital" (SpiderAlex)

- en castellà - apunts - buidatge a Teixidora -

12.30h a 13.00h

DESCANS


13.00h a 14.00h

TAULA RODONA AL VOLTANT DE LA SOBIRANIA TECNOLÒGICA


  • Estat actual de la sobirania tecnològica, reflexions fetes des del grup promotor del Sobtec (Sobtec)
  • La recuperació del servei d’abastament d’aigua pot ser una porta cap a la democratització i la transversalitat en la gestió, el coneixement i les eines (Edurne Bagué)
  • El marc de procomú digital i el seu desenvolupament i presencia a Catalunya, reflectint en quins aspectes el procomú connecten amb la sobirania tecnològica -des de la clau vincle entre individu i col.lectiu; auto-governança de comunitats; i agenda lligada a l'interès general (Mayo Fuster Morell)

- en català i castellà - apunts - presentació - vídeo - buidatge a Teixidora -

16.00h a 16.40h

COM S'ORGANITZA DEBIAN


Debian és una distribució de GNU/Linux desenvolupada per voluntaris de tot el món. Com es pot aconseguir una organització transparent i horitzontal en xarxa? Quines dificultats es plantegen quan ens enfrontem a una comunicació gairebé 100% virtual entre persones provinents de diversos àmbits? Quines estructures s'usen per tal que la distribució tiri endavant? (Mònica Ramírez Arceda)

- en català - apunts - presentació - buidatge a Teixidora -

AUTONOMIA TECNOLÒGICA, COOPERATIVISME I TRANSFEMINISME(S)


Recorregut al gènere com a tecnologia i a la tecnologia amb una perspectiva de gènere ubicades al programari lliure i l'autonomia tecnològica. A nivell d'autonomia tecnològica parlarem d'experiències de comunitats, de laboratoris i d'estructures cooperatives de treball. (Martha Gómez, Beka Iglesias)

- en castellà i català - apunts - presentació - buidatge a Teixidora -

OSINT: OPEN SOURCE INTELLIGENCE


Aquest taller consistirà a analitzar els registres d'activitat de la xarxa social Twitter (seguiments, etiquetes, interaccions ...), a partir dels quals s'intentarà interpretar el tipus de relació que mantenen els diferents nodes. L'objectiu del taller és el de mostrar els riscos intrínsecs en una xarxa social on tot és, per defecte, públic. (Enric Luján de Críptica)

- en català - apunts - buidatge a Teixidora -

16.40h a 17.20h

Projecte NABÚ


Nabú és una eina per a la presa de decisions consensuades entre grans grups cooperatius, que es basa en el concepte de Torus Network. Nabú neix de la necessitat de facilitar i accelerar el mètode assembleari dins de grans grups de persones.

- en castellà - apunts - presentació - buidatge a Teixidora -

PROGRAMARI LLIURE I DE CODI OBERT. SOCIETAT LLIURE I GOVERN OBERT


Alguns governs han entès els beneficis de treballar amb programari lliure per a les societats a qui serveixen. Són administracions obertes que posen a disposició pública el codi que generen en pro del benefici general i la riquesa social. (XIP)

- en català - apunts - presentació - buidatge a Teixidora -

DESMITIFICANT GUIFI.NET


Ja sabem la teoria i estimem el concepte: Xarxa Oberta Lliure i Neutral. Però... Com funciona realment la Xarxa de Comuns? Com es construeix, s'extén i es transforma? Quina comunitat hi ha al darrera? Com s'organitza i ens empodera davant les operadores? Quins en són els casos d'èxit i per què aquesta Xarxa Mutant de més de 32.000 nodes i 59.000 quilòmetres d'enllaços ens pertany d'una manera tan forta? (Guifipedro & The Rookies Crew)

- en catala - apunts - presentació - buidatge a Teixidora -

17.20h a 18.00h

DECIDIM.BARCELONA, SOBIRANIA TECNOLÒGICA I TECNOLOGIA PER LA SOBIRANIA


decidim.barcelona és una plataforma de participació ciutadana, de codi lliure i desenvolupament col·laboratiu. El projecte va començar bifurcant-se de Cònsul, però per molts motius, han refaccionat per complet tot el codi per fer-lo més reutilitzable i mantenible.

- en català i castellà - apunts - presentació - buidatge a Teixidora -

COMPUTACIÓ QUÀNTICA: DELS BITS ALS QUBITS


Que és la computació quàntica? En què es basa? Què pot i què no pot fer? És una tecnologia que només grans empreses o militars poden desenvolupar? En aquesta xerrada intentarem donar resposta a aquestes preguntes i obrirem un debat sobre si només el gran capital té accés a aquesta nova tecnologia o podem ser també sobirans en aquest sector.

- en català - apunts - presentació - buidatge a Teixidora -

18.00h a 19.00h

LOW-TECH: EL POTENCIAL DE LA TECNOLOGIA OBSOLETA


Vivim en un món enlluernat per l'alta tecnologia i cal reaccionar en contra. No ens oposem a la ciència ni a la tecnologia, simplement no assumim que únicament les solucions científiques i tecnològiques s'hagin d'aplicar per solucionar qualsevol desafiament. L'alta tecnologia s'ha convertit en un ídol de la nostra societat. Coneixements i tecnologies del passat deixen de tenir-se en compte quan de dissenyar una societat sostenible es tracta. Solucions de baixa tecnologia podrien implantar-se sense grans canvis, freqüentment és de la combinació amb nous coneixements i nous materials, quan sorgeixen interessants possibilitats. Parlem del que passa en aquest món en desenvolupament, on la limitació dels recursos sovint indueix solucions imaginatives i de baixa tecnologia. (Kris De Decker)

- en castellà - apunts - buidatge a Teixidora -

* Hi haurà servei de ludoteca amb activitats organitzades per vailets-hacklab. Una comunitat autogestionada que busca que els nens siguin protagonistes del seu aprenentatge. Si el necessites, inscriu-te al Congrés.